Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Így válasszunk csokimikulást!

2009.11.26

 Az Édességgyártók Szövetsége és az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Minőség ABC-je segítségével könnyebb lesz kiválasztanunk a valóban jó minőségű csokimikulást.

C, mint címke

Szerepeljen rajta: a termék pontos neve, a forgalmazó vagy gyártó neve, címe, a termék nettó tömege, esetenként darabszáma, a termék valamennyi összetevője; lejárati, azaz minőségmegőrzési ideje és javasolt tárolási feltételei.

Ö, mint összetevők

Beltartalmi értéke és pozitív élettani hatásai, valamint minősége miatt részesítsük előnyben a kakaóvajat is 2tartalmazó valódi csokoládét a kakaós bevonóból készült édességekkel szemben.

D, mint dúsítók

A csokoládék és a szaloncukrok készítésénél a tápanyagtartalom növeléséhez és az esítéshez gyakran használnak különböző dúsító anyagokat. A termék minősége akkor igazán jó, ha ezek legalább 15-20 százalékban találhatóak a termékben.

Cs, mint csomagolás

Soha ne vásároljunk sérült csomagolású terméket, szaloncukroknál, ha lehet, részesítsük előnyben a dobozba csomagoltakat a zacskósokkal szemben.

I, mint információs vonal

A minőségi termékeket gyártó vállalatok a termék csomagolásán feltüntetik információs, fogyasztói vonaluk telefonszámát. Itt válaszolnak a termékkel kapcsolatos kérdéseinkre, vagy jelezhetjük minőségi kifogásainkat.

T, mint tápanyagjelölés

Hazánkban is bevezetésre került az INBÉ – Irányadó Napi Beviteli Érték – élelmiszer-jelölési rendszer. Ebből megtudhatjuk, hogy az adott termék egy adagja egy felnőtt napi tápanyagszükségletének hány százalékát teszi ki.

M, mint minőségmegőrzési idő

A szezonális édességekre, mint pl. a csokimikulások, az üzletek általában az ünneptől számított 3 hónapos minőségmegőrzési időt szavatolnak, de ennek pontos időpontját ugyancsak a termék címkéjén olvashatjuk. Minőségi kifogás esetén az az üzlet, ahol a terméket vásároltuk, a minőségmegőrzési időn belül, blokk ellenében köteles a terméket kicserélni. www.ofe.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.