Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A karácsonyi dekoráció színei

2009.11.28

A karácsonyi dekoráció megtervezésénél gondosan kell ügyelnünk az otthonunk stílusához illő színek kiválasztására.

A legújabb trendek szerint az idén nyugodtan kihagyhatjuk a díszítésből a pirosat és a zöldet. Egy hideg színárnyalatú, elegáns szürke-króm helyiségben fehér és ezüst karácsonyi színeket használjunk, esetleg rózsaszínt, lazacszínt, illetve borvöröset. A különleges kontraszt feloldja a hideg színek hűvös eleganciáját.

A régimódi otthonokhoz és a sötét, pácolt fafelületekhez a hagyományos díszítés illik. Ahol a falak sárgák vagy sötétsárgák, válasszunk karamell, sötétzöld és csokoládébarna árnyalatokat. Zöld és piros terekben egy kis arany díszítéssel könnyedén klasszikus karácsonyi dekorációt varázsolhatunk. A klasszikus színeken kívül idén próbálkozhatunk merész kombinációkkal is.

Ha otthonunkban a natúr színek dominálnak – például bézs, homokszín vagy tojáshéj – bármilyen variációt használhatunk. A lényeg, hogy ne keverjük a hideg és a meleg színárnyalatokat. A fő variációk: a piros-arany-zöld, piros-fehér, illetve az arany vagy az ezüst köré választott színek: kék, lila stb. Az egyes helyiségek külön-külön témákat is kaphatnak. Az egyik helyiség zöld-piros összeállítása egy másik szobában szürke-piros variációban jelenhet meg, míg egy harmadik helyiségben lehet csak zöld vagy csak piros – így elkerülhetjük azt, hogy a dekoráció unalmassá váljon.

A legújabb trend szerint teljesen figyelmen kívül hagyhatjuk a hagyományos, piros-zöld színkombinációt, ugyanis a bordó, a fekete, a bronz, az arany és más fémes árnyalatok, a kék, a barna vagy a pink dominál. A fekete a fenti színekkel párosítva kissé drámai kontrasztot alkot, de rendkívül egyedi és újszerû párosítás. A színek mellett a dekoráció anyaga is emelheti az ünnep hangulatát. Egy modern környezetben a selyem és a muszlim használata különleges hangulatot eredményez, hagyományosabb otthonokban pedig bátran használjunk szatént.

Ne feledkezzünk meg az ünnepi asztal feldíszítéséről sem. Egy egyszerû, fehér, nagyméretû abrosz és azon egy kisebb, színes terítő elegáns és egyszerû megoldás. Az asztal díszítése és a terítő színe mindig igazodjon a karácsonyi dekoráció színvilágához és stílusához. Az asztal díszei a gyertyák mellett szárított gyümölcsök, gyöngyök és tobozok is lehetnek.

-ÚjKelet-

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.